Owiecki i Oscypki
OWIECZKI I OSCYPKI W WIERCHOMLI - SZLAK OSCYPKOWY
GOSPODARKA PASTERSKA
Historia Tatrzańskiego pasterstwa wiąże się nieodłącznie ze wschodnimi Karpatami. To właśnie stamtąd na przełomie XIV i XV wieku przywędrowało z Siedmiogrodu aż na Podhale, które przyniosły ze sobą plemiona Włochów. Ich folklor zdominował tutejszą kulturę osadników, którzy chcąc nie chcąc przejęli od przybyszów także gospodarkę pasterską. Dziś owiecki stanowią chlubę każdego Gorala.
PASTERSKI PRZYSMAK - OSCYPKI
Dawniej oscypki, czyli twarde sery produkowane głównie na Podhalu wraz z żytnicą były używane do rozliczeń pomiędzy gazdą i bacą oraz bacą i juhasem. Dziś oscypek jest pasterskim przysmakiem, który zagościł na europejskich stołach.
Baca spod Wierchomli Wiesław Sajdak prowadzi bacówkę na Wierchomli od kilku lat. Bacowaniem zajmuje się od ponad 25 lat. Bacowka Sajdak to ostatnia oscypkowa ostoja na Wierchomli. Rozwój turystyki sprawił, ze wielu baców zaprzestało wypasania jednak to Sajdak kultywuje rodzinne tradycje.
SZLAK OSCYPKOWY